Întoarce-te

93 de decese din accidente rutiere, raportate la un milion de locuitori, s-au înregistrat anul trecut, în România. 

Accidentele rutiere, deși în scădere ca număr, au dus la decesul mult mai multor persoane în 2021 față de anul precedent. Buletinul Siguranței Rutiere pentru anul 2021 a fost publicat de Poliția Română. Din păcate, veștile sunt dintre cele mai nefericite.  

În 2021, în România s-au produs aproape 5.000 de accidente rutiere grave (4.915 mai exact) în urma cărora 1779 de oameni și-au pierdut viața. Acest lucru înseamnă că, în medie, în fiecare zi a anului 2021, au murit 5 persoane. Din nefericire, numărul de decese raportat la un milion de locuitori rămâne extrem de ridicat în țara noastră și ajunge la 93.

Statisticile Poliției Române mai arată că numărul de accidente rutiere grave a scăzut semnificativ în 2021 față de anul precedent. Din păcate, acesta nu este un motiv prea mare de bucurie pentru că numărul deceselor a crescut semnificativ, cu peste 8%.

Principala cauză a producerii accidentelor rămâne neadaptarea vitezei la condițiile de drum. A doua cea mai frecventă cauză de accident este traversarea neregulamentară a pietonilor. Următoarele, în ordinea frecvenței lor de manifestare, sunt neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile bicicliștilor și neacordarea de prioritate vehiculelor.

Motivele producerii unui accident sunt numeroase și variate. Pe lângă cele menționate mai sus, se regăsesc nerespectarea marcajelor rutiere, defecțiunile tehnice sau conducerea sub influența substanțelor interzise, de exemplu. Pe toate le găsiți în raportul publicat de Poliția Română, la pagina 53. 

Modalitățile foarte simple și extrem de eficiente de prevenție sunt cuplarea centurii de siguranță, atât de către șofer cât și de pasageri, și folosirea sistemelor de siguranță pentru copii. Ele nu pot, însă, preveni accidentele rutiere dar pot preveni rănirea gravă sau chiar decesul. 

Utilizarea acestor două măsuri nu depinde de condițiile de trafic, de marca autovehiculului sau de alți factori externi. Sunt, în totalitate, decizia șoferului!

Întregul raport al Poliției Române poate fi consultat aici: https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Buletinul_Sigurantei_Rutiere_2021.pdf

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.