Întoarce-te

Transportul copiilor în autovehicule pe drumurile publice din România este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, cu modificările și completările ulterioare, ultima reglementare pentru utilizarea scaunelor auto fiind în februarie 2015.

Articolul 36 prevede obligativitatea conducătorului auto de a se asigura că toți minorii sunt transportați în siguranță pe durata călătoriei, cu centuri de siguranță, respectiv scaune auto pentru copii (sau, cum apar ele în legislație, dispozitive omologate de fixare în scaun pentru copii).

Ce înseamnă dispozitiv de fixare în scaun pentru copii conform legislației?(Articolul 97)

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii este definit ca fiind un ansamblu de componente de fixare cu un scaun suplimentar ancorat în autovehicul (scaun auto) sau un sistem ce combină un dispozitiv parțial de fixare în scaun și centura de siguranță din autovehicul (înălțător auto, scoică auto, chingă de ghidare, sistem de centuri pentru copii).

Cum înțelegem termenul de sisteme de siguranță când citim legislația? (Articolele 36 și 97)

Se referă la sistemul de siguranță al mașinii: și anume, mașina nu are centuri de siguranță cu care am putea ancora un scaun. Autovehiculele M1 (autoturisme) și N1 (autoutilitare ușoare) sunt dotate, în mod obligatoriu, cu centură pentru pasageri. Pentru celelalte tipuri de autovehicule, legislația comunitară (UE) nu conține prevederi obligatorii, de exemplu: microbuzele sau autocarele nu au obligativitatea de a avea centură pentru pasageri.

Autovehicule fără sisteme de siguranță

Până la vârsta de 3 ani

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii este definit ca fiind un ansamblu de componente de fixare cu un scaun suplimentar ancorat în autovehicul (scaun auto) sau un sistem ce combină un dispozitiv parțial de fixare în scaun și centura de siguranță din autovehicul (înălțător auto, scoică auto, chingă de ghidare, sistem de centuri pentru copii). Este interzis transportul în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță*.

*excepție fac taxiurile (dar nu pe scaunul din față) și mijloacele de transport în comun

**practic, copiii până la 3 ani nu pot fi transportați fără scoică sau scaun decât în taxi

Peste vârsta de 3 ani și până la 150 cm

Este permis transportul în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță*.

*doar dacă ei călătoresc pe scaunele din spate ale autovehiculelor.

**practic, copiii peste 3 ani pot fi transportați fără scaun sau înălțător în microbuze sau autocare, spre exemplu.

Autovehicule cu sisteme de siguranță

Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați doar dacă se folosește un dispozitiv de fixare în scaun* (scoică, scaun auto și înălțător). Copiii cu o înălțime peste 135 cm pot fi transportați folosind un dispozitiv de fixare în scaun sau folosind centura de siguranță pentru adulți, dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței.

Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate conform standardelor ECE R44.03, pentru prinderea cu centură, R44.04 sau UN R129 pentru i-size și să respecte grupa de greutate și înălțime corespunzătoare. Dispozitivele de fixare în scaun se instalează pe bancheta din spate, conform instrucțiunilor furnizate de către producător.

Excepții:

Dispozitivele de fixare în scaun orientate cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul permite acest lucru și doar dacă airbagul este dezactivat. Dispozitivele de fixare în scaun orientate cu fața la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul permite acest lucru.

Excepții:

Copiii scutiți de medic pot fi transportați fără scaun auto sau centură de siguranță, atâta timp cât sunt transportați pe bancheta din spate. Copiii până în 3 ani, scutiți medical, trebuie supravegheați de o persoană, alta decât conducătorul auto.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.