Întoarce-te

Cum evaluăm siguranța unui scaun auto în funcție de recomandările legislative și normele de bune practici?

Standarde ISO-FIX, ECE44.04, ECE44.03

Utilizarea dispozitivelor de siguranță (scoică, scaun, înălțător) este o necesitate, o metodă de prevenție pe care trebuie să o adoptăm în calitate de șofer și părinte. De când se naște și până la aproximativ 12 ani, copiii au nevoie de diferite tipuri de dispozitive de siguranță auto. În funcție de modelul de scaun ales, cel mai probabil, vom achiziționa cel puțin 2 sau 3 tipuri diferite de scaune auto.

Scaunele auto oferă cea mai bună protecție copiilor în cazul unui accident rutier, de la naștere și până ajung la înălțimea potrivită pentru a purta centura de siguranță.

Există mai multe tipuri de scaune auto pentru copiii pasageri, catalogate în funcție de vârstă și greutate (scaunele cu standardul R44) și în funcție de înălțime (scaunele cu standardul R129, i-Size).

Cel mai important atunci când alegeți un scaun pentru copilul vostru este să verificați, în primul rând, dacă îndeplinește standardele de siguranță la nivel european, și anume R44 sau R129 (i-size). Acest lucru înseamnă că scaunul a fost testat și certificat pentru siguranța copilului.

Standardul R44 este cunoscut, în limba română, sub denumirea de Dispoziții uniforme privind omologarea sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autovehicule („Sisteme de siguranță pentru copii”),  iar pe produse va fi indicat unul dintre cele două coduri care sunt în uz la acest moment, UN ECE R44.03 sau UN ECE R44.04. Standardul R129 este folosit în limba română sub denumirea de Dispoziții uniforme referitoare la omologarea sistemelor îmbunătățite de siguranță pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor (ECRS – Enhanced Child Restraint Systems), iar pe produse va avea codul UN ECE R129 sau i-size. Acest standard a intrat în vigoare în 2013 și aduce mai multe îmbunătățiri standardelor de siguranță:

1. Cea mai importantă dintre aceste noi dispoziții prevede faptul că un copil trebuie așezat într-un scaun auto orientat spre sensul opus celui de mers de la naștere și  până la vârsta de cel puțin 15 luni.

2. Noile clasificări ale scaunelor auto pentru copii, cunoscute și ca standardul “I-size”, clasifică scaunele după înălțimea copilului, și nu după greutate, deoarece vârsta și greutatea nu s-au dovedit a fi cele mai sigure măsurători. Și scaunele i-size au însă limită de greutate care nu poate fi depășită, indiferent de înălțime.

3. Scaunele auto R129 sau i-size sunt testate acum și pentru siguranță în cazul unui impact lateral. Standardele anterioare indicau obligativitatea doar pentru testarea la impact frontal.

4. Noile modele de sisteme de siguranță pentru copiii pasageri au prevăzute două puncte de prindere inferioare și un picior de sprijin suplimentar, care se fixează ușor și oferă o stabilitate mai mare. Acest sistem de fixare este cunoscut ca ISOFIX.5. Întrebați vânzătorul dacă, pentru stabilitatea scaunului, este nevoie de achiziția suplimentară a unui suport. Unele scaune sunt prevăzute, din fabricație, cu un asemenea suport suplimentar care se sprijină pe podeaua mașinii şi care vine în ajutorul părinților pentru a regla unghiul de înclinare sau fixare a scaunului.

În cazul unui impact, un copil de 9 kg poate experimenta o forță de decelerare în caz de accident de până la 270de kg. Această forță este de 10 ori mai ridicată decât forța la care sunt expuși astronauții când se lansează o rachetă!

Într-un studiu desfășurat la nivel local, în Cluj-Napoca, s-a observat că 51% din copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani nu sunt asigurați corect într-un sistem de siguranță auto deși 90% dintre aceștia se aflau într-o scoică sau într-un scaun auto. De asemenea, cu cât crește vârsta copiilor, cu atât este mai probabil ca aceștia să fie transportați fără dispozitive de siguranță auto. Astfel, riscul de rănire a copiilor cu vârsta peste 5 ani este mai mare deoarece nu sunt asigurați în scaune sau înălțătoare potrivite staturii lor.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.