Află mai multe

Despre noi

Copil Iubit la Bord - o inițiativă de prioritizare a siguranței copiilor ca pasageri, implementată în Cluj-Napoca

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

Misiunea proiectului “Copil Iubit la Bord” este de a îmbunătăți siguranța copiilor în trafic, ca pasageri auto. Proiectul este implementat în Cluj-Napoca, având o abordare sistemică în ceea ce privește siguranța copiilor în trafic, implicând diferite instituții publice, educaționale, non-guvernamentale și private cu rol în îmbunătățirea siguranței și sănătății copiilor.

Proiectul a început în 2018 și este coordonat de către Fundația Crucea Albă, care, cu sprijinul financiar al Fondation Botnar, prin intermediul Botnar Child Road Safety Challenge, și împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj (Poliția Rutieră Cluj) și Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj-Napoca, derulează prima inițiativă de acest fel în România.

Importanța proiectului

Peste 8.000 de copii și-au pierdut viața, în ultimii zece ani, pe drumurile din Europa, în accidente rutiere. Dintre aceștia, 4.000 erau pasageri. România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, ca număr de morți în urma accidentelor rutiere. În 2021, rata deceselor pe șosele a fost de 93 la un milion de locuitori, față de 44 la un milion de locuitori, cât este media în Europa. Ceea ce e surprinzător e că, deși 9 din 10 români recunosc că utilizarea centurii de siguranță e importantă, numai 25% dintre ei călătoresc cu centura pusă.

Statisticile grave au dus, în Uniunea Europeană, la dezvoltarea campaniilor și implementarea unor noi legi și a unor bune practici care să controleze mai bine principalii factori de risc: viteza, consumul de alcool și utilizarea redusă a elementelor de siguranță în trafic, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță sau nepurtarea căștii de protecție în cazul bicicliștilor și al motocicliștilor. Recomandările actuale se concentrează pe o abordare sistemică a siguranței și pe construirea unei culturi a siguranței. Astfel, în concordanță cu aceste priorități, Proiectul “Copil Iubit la Bord” își desfășoară acțiunile de prevenire a accidentelor rutiere sub sloganul: Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!

Activități principale

Implementarea unui grup de lucru: Grup de Lucru Multisectorial pentru Siguranța Copiilor în Trafic ca și Pasageri. Grupul de lucru are ca scop propunerea de soluții integrate, iar din grup fac parte diferiți factori decizionali cu rol în siguranța copiilor.

Dezvoltarea și implementare unui Plan de Acțiune care ghidează activitățile de enforcement și education ale Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Colectarea și prezentarea datelor statistice despre incidența și prevalența accidentelor rutiere în care sunt implicați copii, dar și a informațiilor despre comportamentul părinților și utilizarea scaunelor auto pentru micii pasageri.

Derularea unor activități de informare, dezvoltate în jurul mesajului Haideți să punem, împreună, centura de siguranță micilor pasageri!, pentru a sublinia importanța implicării tuturor membrilor comunității pentru ca micii pasageri să fie protejați și să circule în siguranță!

Programe de creștere a nivelului de utilizare corectă a scaunelor auto de către șoferi, axate pe dovezi din cercetare:
      * Programul Prima scoică Auto
       * Programul Puncte de consiliere și verificare a scaunelor auto pentru copii
      * Aplicație mobilă gratuită pentru sprijinirea părinților în instalarea corectă a scaunelor auto (Child Car Safety App)
        * Promovarea programelor Primul Scaun Auto și Prima Scoică Auto 

Implementare:
‍‍

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor este susținută de Global Road Safety Partnership, un program al International Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Proiect realizat de

Cu sprijinul