Întoarce-te

Conform raportului Inspectoratului General al Poliției Române, pe anul 2022, anul trecut a fost cel mai sigur din punct de vedere rutier, din ultimul deceniu. Cu toate acestea, suntem extrem de departe de media europeană și numărul de decese din accidente rutiere, în România, continuă să fie unul extrem de îngrijorător.

În anul 2022, la nivel național, au fost înregistrate 4.711 accidente, soldate cu decesul a 1.634 de persoane și rănirea gravă a altor 3.685. La un calcul simplu, observăm că au fost înregistrate 12,9 accidente în fiecare zi a anului trecut. 

Totuși, IGPR constată că cifrele înregistrate în 2022 sunt cele mai scăzute din ultimul deceniu analizat. În raportul făcut public la începutul lunii martie, se menționează că au fost înregistrate cu 205 mai puține accidente (-4,2%), cu 145 mai puține persoane decedate (-8,2%) și cu 106 mai puține persoane rănite grav (-2,8%).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (19%), nerespectarea regimului legal de viteză (17,4%), indisciplina bicicliștilor (10,9%), neacordarea priorității de trecere pietonilor (9,5%) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (8%).

Comisia Europeană a stabilit un obiectiv ambițios, la nivelul statelor membre, acela de a avea (aproape) ZERO decese și vătămări grave pe drumurile UE, până în anul 2050 (Viziunea ZERO), dar și de a reduce cu 50% decesele și vătămările grave până în anul 2030. 

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.