Întoarce-te

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii. Dar ținta proiectului este ca programul să fie replicat la nivel național.

Articol realizat de Ancuța Ciolan

”Este nevoie de un sat să crești un copil”, spune o vorbă veche, ce se aplica, pe vremea bunicilor și mamelor noastre, atunci când o proaspătă mamă avea nevoie de ajutor. În lumea postmodernă - sau chiar „digimodernă” - zicala cea veche se potrivește ca o mănușă primului program multisectorial din România dedicat creșterii gradului de siguranță a copiilor transportați în mașini, Copil Iubit la Bord.

Este nevoie de un sat să crești un copil. Este nevoie de o comunitate să îl protejezi” este sloganul sub care a pornit la drum a doua fază a proiectului, cea de acțiune. După ce, prima etapă s-a bazat doar pe informare.

De la un proiect de cercetare, la un program național

Ideea proiectului Copil Iubit la Bord este veche, din 2009, când o cercetătoare a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, pe atunci doctorand, acum lector universitar dr. Diana Dulf, începea un proiect de cercetare pe linia siguranței copiilor în mașini. În 2009, în România nu exista noțiunea de „siguranță a copiilor pasageri”, iar legislația pe acest segment era o gaură neagră. Cercetarea a continuat, între timp s-a mai reglementat și legislația, iar în 2016 - 2017, cercetătoarea Diana Dulf vorbea deja despre necesitatea unui program național de siguranță a copiilor pasageri. În 2017, Diana Dulf, împreună cu Ramona Brad, acum director al proiectului Copil Iubit la Bord, obțineau finanțare din partea Fundației Botnar, să demareze programul axat pe siguranța copiilor în trafic.

„Copil Iubit la Bord" este un exemplu de translatare a cercetării în practică; un program de sănătate publică complet, bazat pe dovezi din cercetare și care, pot să zic, că e parte din visul oricărui cercetător. Să vezi cum un program se dezvoltă și se modifică, în funcție de dovezile din cercetare, în funcție de părerile și experiența diferiților stakeholderi (n.red. actori publici), pe de-o parte, și expertiza membrilor echipei și a exemplelor de bune practici din domeniu, pe de altă parte, e exact ce învață și încearcă să implementeze orice specialist în sănătate publică. Faptul că avem și un finanțator care înțelege că un program este într-o continuă dezvoltare, reprezintă, de asemenea, o oportunitate rară. Și ne ajută să ne facem treaba cât mai bine pe acest proiect aflat într-o continuă adaptare la nevoile identificate în comunitate”

Lector univ. dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, UBB Cluj și coordonatorul activității de cercetare și evaluare a programului Copil Iubit la Bord.

Start în Cluj-Napoca, impact național

„Hora” în jurul siguranței copiilor a început să se prindă în Cluj-Napoca, unde proiectul a fost unul pilot, cu rol atât pe creșterea gradului de siguranță a copiilor transportați în mașini, cât și pe educarea populației cu privire la această nevoie. Sarcina, deloc ușoară, de a face cunoscut programul, mai întâi, în rândul participanților la trafic, a căzut pe umerii polițiștilor. Iar în acest moment, întregul Inspectorat de Poliție Județean Cluj este dedicat programului Copil Iubit la Bord.

„Copil Iubit la Bord este o contopire de forțe: copii, familii, comunitate, autoritate. Împreună, putem face orice, pentru a fi copiii noștri în siguranță. Vă îndemn, așadar, să punem împreună, copiilor noștri, centura de siguranță!”

Cms. șef Gina Pop, șeful Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj și omul care își pune nu doar energia, ci și sufletul, pentru ca proiectul Copil Iubit la Bord să își atingă scopul, de siguranță și educare.

Child Car Safety App, ajutorul din telefon al părinților

Din 2018, până în 2022, Copil Iubit la Bord a crescut, nu chiar ca Făt-Frumos din basme, ci ca un copil - cu atenție, grijă și cu multă implicare. Astfel că, acum, programul este singurul din România, care are o aplicație gratuită. Aceasta oferă părinților și tuturor celor interesați, informații verificate și corecte, despre sistemele și dispozitivele destinate transportării copiilor pasageri: cum se instalează acestea, dacă sunt sau nu în perioada de valabilitate, dacă au mențiuni speciale, sunt doar câteva dintre informațiile ce se regăsesc în aplicație.

„Copil Iubit la Bord are la bază dorința de a mobiliza o comunitate pentru a-și da mâna pentru o schimbare atât de necesară - aceea a statisticilor negre legate de copiii transportați incorect în timpul transportului cu mașina. „O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucăţică cu bucăţică.", spune un citat celebru. O colonie de "furnici" va muta bucățelele acelea mult mai repede și în acest lucru stă forța de schimbare a comunității. Eu cred în puterea coloniei din care facem parte cu toții, de a muta munții din loc și de a schimba mentalități și comportamente”

Ramona Brad, directorul proiectului Copil Iubit la Bord

Primării, ONG-uri, polițiști, părinți, jurnaliști, comunicatori, IT-iști, cu toții și-au dat mâna și au dus proiectul Copil Iubit la Bord într-un punct, unde, aproape oricine aude acest nume, își dă seama că se referă la siguranța copiilor pasageri.

„Copiii sunt cea mai prețioasă categorie de cetățeni pe care o avem. Se spune că e nevoie de un sat ca să crești un copil. În traducere instituțională, asta înseamnă că pentru siguranța lor e nevoie de o abordare multisectorială. Mă bucur că Primăria, Poliția și cercetătorii ne-au dat toată priceperea și timpul lor ca să facem istorie, la Cluj și apoi în țară, ceea ce cred că deja am reușit să facem. Prin proiectul acesta, agenții din teritoriu pot în sfârșit să își asume cu toată responsabilitatea această sarcină, pe lângă toate celelalte pe care le au. Ne bazăm pe ei să fie cu ochii pe cei mici care stau în mașină. Iar pentru noi, părinții, haideți să îi securizăm corect, de fiecare dată când îi transportăm cu mașina. Este treaba noastră cea mai importantă ca părinți: să facem mereu acele gesturi, să menținem copiii în siguranță și în viață”,

Ana Măiță, președintele Fundației ”Crucea Albă”

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.