Întoarce-te

Cum să împrietenim copiii cu scaunul de siguranță auto

Metode simple ca să obișnuim copiii să călătorească mereu în sistemul de siguranță auto ce le poate salva viața în caz de accident. Jocuri, cântece și experimente ușor de făcut cu micii pasageri

Ca să putem vorbi cu copilul despre siguranța în mașină și despre importanța de a fi așezat în scaunul prevăzut pentru acesta, este nevoie ca, mai întâi, să știm cum funcționează creierul copilului mic.

Cum funcționează creierul copilului mic și cum ne ajută acest lucru?

La naștere, creierul copilului este perfect funcțional. Este important să înțelegem că, deși există această funcționalitate, mai mult de jumătate dintre neuroni nu sunt conectați, deci aceștia nu comunică între ei. Ceea ce face ca această legătură să se formeze și să se stabilizeze este frecvența cu care o experiență se repetă, dar și contextul, mediul în care copilul este crescut. Iar principiul după care aceste sinapse se formează este cel de încercare - eroare.

Cu ce ne ajută să știm aceste elemente?

În primul rând, ne ajută să înțelegem că, oricât ne-am dori ca cei mici să facă anumite lucruri, ei nu sunt încă pregătiți.

Ce ne rămâne de făcut?

Ceea ce noi putem face este să fim responsabili, prin hotărârile pe care le luăm, față de siguranța celor mici și să nu renunțăm din primul moment în care încep să se plângă sau să protesteze. Cu empatie și maturitate stabilim reguli pe care să le aplicăm prin joc și nu prin condiționare.

Pentru cei mai mici dintre cei mici muzica, jocurile cu mânuțele și cântecelele pot face minuni. Toate acestea, împreună cu anumite jucării create special pentru jocul în mașină, pot face călătoriile mai ușoare.

Câteva cântecele și jocuri:

Cântecul greierașului

 Spune-mi, iubite copilaș,

Cum face micul greieraș?

Cri, cri, cri, cri, cri, cri,

Așa face micul greieraș.

 

Spune-mi, iubite copilaș,

Cum râde micul greieraș?

Ha, ha, ha, ha, ha, ha,

Așa râde micul greieraș.

 

Spune-mi, iubite copilaș,

Cum doarme micul greieraș?

Mmm, mmm, mmm, mmm,

Așa doarme micul greieraș.

 

Iar acest greieraș poate face o mulțime de lucruri: poate bătea din palme, poate scutura din piciorușe, poate face cu mâna pe geam sau chiar să țipe (de ce nu?!).

 

Un alt joc pe care-l puteți face este cu mânuțele:

Bate ca și mine: 1, 2, 3

Bate și mai bine: 1, 2, 3

Dacă te străduiești,

Totul este mai ușor

Ascultăm și repetăm: 1, 2, 3

Aici puteți bate din palme, puteți bate pe genunchi, puteți atinge capul cu mâinile etc.

Pentru copilașii mai mari puteți începe să îi pregătiți de acasă și să vorbiți cu ei despre călătoria cu mașina: ce urmează să faceți și cum veți călători.

Mașina este un loc deosebit în care cel mai interesant lucru este că fiecare are locul său special în care va sta și de acolo va putea dirija șoferul, oferindu-i indicații. 

Jocurile care se pot face în această etapă pot avea în centru elemente de observare: astăzi suntem detectivi și căutăm să găsim toate mașinile de culoare albastră, apoi roșie și galbenă, de exemplu.

Pentru ca cei mici să înțeleagă cât mai bine de ce este nevoie să le fie pusă centura de siguranță putem apela la jocuri și povești susținute cât mai bine de elemente vizuale, auditive sau kinestezice.

Putem apela la multe experimente făcute împreună:

Experimentul oului din cutie este unul dintre ele.

Avem nevoie de un ou fiert, o cutie de plastic transparent cu capac, scotch și foarfecă.

În prima etapă punem oul în cutie și îl lipim bine cu scotch, undeva într-un colț al cutiei, după care îl scuturăm cu putere. După toată presiunea, îndepărtăm capacul și analizăm ce s-a întâmplat cu oul. Dacă este încă prins în scotch, de ce este așa și ce anume l-a făcut să rămână acolo. Dacă este desprins, ce ar fi trebuit să facem ca el să fi stat mai bine prins.

În a doua etapă, punem oul în cutie fără să îl lipim și scuturăm din nou cutia. După ce îndepărtăm capacul, analizăm ce s-a întâmplat cu oul și de ce. Fiecare asociere va avea legătură directă cu modul în care noi ne asigurăm cu centurile atunci când călătorim cu mașina.

Îmi doresc ca toate acestea să fie de ajutor părinților în abordarea celor mici atunci când sunt cu mașina.

Articol scris de Consilier parental Carmen Cojan

www.carmencojan.ro

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.